Кібербулінг – як протистояти?

Кібербулінг – це одна із форм булінгу, який відбувається із застосуванням цифрових технологій. Він здійснюється з використанням соціальних мереж, платформ обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформ, звичайних мобільних телефонів. Це непоодинокі випадки, спрямовані на залякування, провокування гніву чи приниження.

Доступ до Інтернету дає багато переваг. Однак, він також створює ризики, від яких потрібно захищатись. Тому треба добре подумати, перш ніж публікувати будь яку інформацію про вас або ділитися будь-чим в Інтернеті, тому що це може залишитися в Інтернеті назавжди і може бути пізніше використане на шкоду вам. Не зазначайте особисті дані, наприклад такі як ваша адреса, номер телефону, назва/номер школи вашої дитини.

Для того щоб убезпечити себе дізнайтеся про налаштування конфіденційності улюблених додатків у соціальних мережах. Ви маєте змогу, скоригувавши налаштування конфіденційності вашого облікового запису, вирішити, хто може бачити ваш профіль, надсилати вам повідомлення, коментувати ваші публікації.

Ви можете повідомляти про образливі коментарі, повідомлення та фотографії та вимагати їх видалення. Також крім простого «видалення з друзів», ви можете повністю заблокувати окремих користувачів, щоб вони не могли бачити ваш профіль або надсилати вам повідомлення, зробити так, щоб коментарі окремих користувачів бачили лише вони самі, не блокуючи їх повністю. Вам доступна можливість видаляти публікації зі свого профілю або ховати їх від певних людей.

Кожна соціальна платформа пропонує різні інструменти, які дозволяють вам обмежити тих, хто може коментувати або переглядати ваші публікації, тих хто може автоматично ставати вашим другом, також ви можете повідомляти про випадки булінгу. Багато з цих інструментів передбачають прості кроки, щоб заблокувати користувача, припинити отримувати сповіщень від нього/неї або поскаржитися на кібербулінг.

Технологічні компанії несуть відповідальність за захист своїх користувачів, особливо дітей та молоді. Багато з них запроваджують сучасні способи вирішення цієї проблеми та краще захищають своїх користувачів за допомогою нових інструментів, порад та розширенням можливостей повідомляти про порушення прав користувачів в Інтернеті.