В Україні введено в дію Закон «Про систему громадського здоров’я»

З 1 жовтня 2023 року введено в дію Закон України від 06.09.2022 №2573-IX «Про систему громадського здоров’я». Цей документ розроблений з метою врегулювання механізмів створення ефективної системи громадського здоров’я в Україні, що сприятиме зміцненню здоров’я населення, запобіганню хворобам та збільшенню тривалості життя.

Закон України «Про систему громадського здоров’я» регулює суспільні відносини у сфері громадського здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення, визначає відповідні права й обов’язки державних органів та органів місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб у цій сфері, встановлює правові та організаційні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сферах господарської діяльності, які можуть становити ризик для санітарно-епідемічного благополуччя населення.

Зокрема йдеться про посилення системи охорони здоров’я за наступними напрямами:

▪️ запобігання хворобам, зміцнення здоров’я населення та збільшення тривалості життя шляхом впровадження профілактичних заходів, у тому числі направлених на фактори ризику неінфекційних захворювань;

▪️ забезпечення епідеміологічного нагляду, моніторингу, забезпечення готовності та реагування на загрози та надзвичайні ситуації;

▪️ розвиток комплексного підходу до розв’язання проблем громадського здоров’я;

▪️ забезпечення біологічної безпеки та біологічного захисту держави через створення національної мережі установ із контролю та профілактики хвороб тощо.

Крім цього, на законодавчому рівні врегульовано питання розподілу відповідних функцій між різними центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, власниками бізнесу та громадянами поза цими структурами.

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» продовжує здійснення державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та вжиття заходів за фактами виявлених порушень вимог санітарного законодавства.

З дня введення в дію цього Закону визнаються такими, що втратили чинність:

• Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;

• Постанова Верховної Ради України «Про порядок введення в дію Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».