Законопроєкт “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі” буде направлено до ВР

Законопроєкт “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі” (БЗР) об’єднує найкращі практики та національний досвід з передовими принципами управління безпекою праці, що базуються на світових стандартах. Проєкт реформує національну систему управління охороною праці, яка фактично є нащадком СРСР і базується на ієрархічній структурі та встановлених процедурах.

Законопроєкт передбачає запровадження ризикоорієнтованого підходу в управлінні безпекою праці на законодавчому рівні. Це відповідає сучасним європейським стандартам у сфері БЗР..

Чинний ЗУ «Про охорону праці» було ухвалено  у 1992 році. Його успадковані від радянської епохи норми не сприяють запровадженню ефективного механізму економічного стимулювання роботодавців до створення належних, безпечних і здорових умов праці.

Законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про БЗР” оновлює механізми відповідальності для роботодавців та працівників у сфері охорони праці. Норми відповідальності адаптовані до переглянутих підходів у формуванні системи управління БЗР.

За матеріалами Держпраці