Що таке гепатит А? Митя рук для профілактики вірусного гепатиту А

Гепатит А – це інфекційне захворювання печінки, яке спричиняється вірусом гепатиту А (HAV).

Захворювання за ступенем тяжкості варіює від легкого захворювання, що триває 1-2 тижні, до тяжкого, що призводить до інвалідизації, яка триває кілька місяців.

Інфекція гепатиту А не викликає хронічного захворювання печінки і рідко призводить до летального результату. Однак може спричинити гостру печінкову недостатність, яка часто є летальною.

Для багатьох гігієна рук є звичайною рутиною, а дехто взагалі не надає  цьому особливого значення. Миття рук дійсно може запобігати поширенню інфекцій, у тому числі вірусного гепатиту А. Тому мити руки необхідно  упродовж усього дня, а саме:

  • перед їдою,
  • після відвідування туалету,
  • повернувшись додому з вулиці,
  • після кашлю або чхання,
  • після контакту з тваринами,
  • якщо руки видимо брудні та інше.

Найкращий спосіб зробити руки чистими – це просто гарно вимити їх  теплою водою та милом. Безводні замінники варто використовувати лише тоді, коли немає змоги вимити руки, наприклад на прогулянці або у транспорті.  Миття рук з милом може запобігти кишковим інфекції та респіраторним захворюванням. Це особливо важливо в умовах воєнного стану. Через немиті руки в організм людини потрапляють збудники вірусної пневмонії, вірусного гепатиту A, грипу та гострих респіраторних захворювань.

Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області наголошує, що така проста гігієнічна процедура, як миття рук, здатна попередити не тільки зараження організму шкідливими вірусами та інфекціями, але і зробити життя людини більш комфортним, приємним і безпечним.