Проведено технічну консультацію з працівниками шахти «Новодонецька» «Шахтоуправління «Новодонецьке» ДП «Добропіллявугілля – видобуток»

Головний державний інспектор відділу гірничого контролю та гірничотехнічного нагляду у вугільній промисловості управління гірничого нагляду провела технічну консультацію на робочому місці з працівниками шахти «Новодонецька» «Шахтоуправління «Новодонецьке» ДП «Добропіллявугілля – видобуток» на тему: «Організація з безпечного ведення вогневих робіт на підприємстві».

До вогневих робіт належать виробничі операції, пов’язані із застосуванням відкритого вогню, іскроутворенням та нагріванням до температур, які можуть викликати загорання матеріалів та конструкцій (електро – та газозварювання (різка), бензогазорізка, роботи з використанням паяльних ламп, переносних горнів, розігрів бітумів, смол і т. ін.). На кожному підприємстві повинен бути розроблений перелік виробництв, цехів, відділень, дільниць, на яких вогневі роботи повинні проводитись відповідно до вимог «Інструкції з організації безпечного ведення вогневих робіт на вибухопожежонебезпечних та вибухонебезпечних об’єктах» та вимог інструкцій, які розробляються на підприємствах.

Було зауважено, що безпосередніми виконавцями вогневих робіт можуть бути працівники, які досягли 18 років, мають необхідну кваліфікацію (електрозварник, газозварник, газорізальник, бензорізальник, паяльник та ін.), яка підтверджується відповідним кваліфікаційним документом, навчені безпечних методів виконання вогневих робіт, мають навички застосування відповідних засобів індивідуального та колективного захисту, а також надання долікарської допомоги, які пройшли спеціальну підготовку і мають посвідчення з пожежної безпеки згідно з вимогами ст. 3.9 Правил пожежної безпеки в Україні.

Зверталась увага на попередження випадків прихованого травматизму. Прихований виробничий травматизм – це відсутність своєчасного та належного інформування роботодавцем визначених нормативними документами відповідних установ та організацій. Приховуючи настання нещасного випадку, не проводячи розслідування нещасного випадку, створюється загроза повторення нещасного випадку, таким чином роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочому місті, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці. А також законного відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Щоб запобігти прихованому виробничому травматизму, необхідно вживати низку заходів. Також важливо залучати до процесу попередження травматизму не тільки керівництво підприємства, але й самих працівників. Вони повинні бути особисто зацікавлені в тому, щоб їхнє робоче місце було безпечним та виконувати свої обов’язки відповідально.

Джерело: Держпраці