Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції

Закон України від 09.05.2024 № 3701-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання деяких питань здійснення ринкового нагляду та відповідальності суб’єктів господарювання»

Внесено зміни до таких законів України:

1. Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

Відтепер під державним контролем продукції розуміють «сукупність заходів, що здійснюються митними органами в межах повноважень, визначених законом, з метою забезпечення додержання вимог законодавства України про ринковий нагляд і контроль продукції cтосовно продукції, що ввозиться на митну територію України». Вилучено термін «обстеження зразків продукції».

Зазначено, що органи ринкового нагляду та суб’єкти господарювання мають право фіксувати процес проведення планової або позапланової перевірки засобами аудіо-, фото- та відеотехніки, не перешкоджаючи проведенню відповідної перевірки.

Крім цього, внесено зміни щодо розмірів штрафних санкцій, зокрема:

  • до осіб, які ввели в обіг продукцію, що не відповідає встановленим вимогам, застосовується штраф від 2000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі – НМДГ), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на суб’єкта господарювання вже накладено штраф, – у розмірі 4000 НДМГ;
  • до розповсюджувача (крім юридичних та фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) за недодержання умов зберігання продукції, яка через це стала небезпечною та/або такою, що не відповідає встановленим вимогам, – 2000 НДМГ;
  • до розповсюджувача – юридичної особи або фізичної особи – підприємця, які обрали спрощену систему оподаткування, за недодержання умов зберігання продукції, яка через це стала небезпечною та/або такою, що не відповідає встановленим вимогам, – 1000 НДМГ, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на суб’єкта господарювання вже накладено штраф, – у розмірі 4000 НДМГ.

Під час застосування штрафних санкцій вже не використовується термін «неповне виконання рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів».

2. Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні». Зазначено, що на період дії воєнного стану в Україні та протягом шести місяців з дня його припинення або скасування визначені ЗУ «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» повноваження митних органів щодо здійснення контролю продукції не поширюється на суб’єктів господарювання малого і середнього підприємництва, які здійснюють виробництво зброї та реалізацію зброї власного виробництва.

► Цей Закон вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності (тобто 21.12.2024). Зміни щодо розмірів штрафних санкцій вводяться в дію з дня набрання чинності цим Законом.