Щодо запровадження Єдиної державної електронної системи дозвільних документів

Постанова КМУ від 05.07.2024 № 795 «Про реалізацію першого етапу експериментального проекту щодо запровадження Єдиної державної електронної системи дозвільних документів»

Порядок визначає процедуру та вимоги щодо запровадження Єдиної державної електронної системи дозвільних документів (далі – Електронна система) в Україні. Під дозвільними документами розуміють ліцензії, документи дозвільного характеру, результати надання адміністративних послуг, інших публічних послуг. Згідно з цією постановою Міністерство економіки та Міністерство цифрової трансформації повинні протягом двох років з дня набрання чинності цією постановою запровадити Електронну систему під координуванням Міністерства економіки та в межах виділених бюджетних коштів. До створення Електронної системи залучено такі державні органи: Мінекономіки; Міністерство цифрової трансформації; Міністерство внутрішніх справ; Державна податкова служба; Державне агентство розвитку туризму; Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів; Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками; Державна служба України з питань праці; Державна регуляторна служба; Державна казначейська служба; Київська міська державна адміністрація (Київська міська військова адміністрація).

Засобами Електронної системи та Єдиного державного вебпорталу електронних послуг планується здійснювати надання в електронній формі таких адміністративних послуг у сфері ліцензування: туроператорська діяльність; діяльність з ветеринарної практики; діяльність з культивування рослин (зокрема, пов’язана з використанням наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів); освітня діяльність за рівнем дошкільної освіти, а також у сфері охорони праці: реєстрація декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці (далі – Декларація). Інформація та електронні документи створюються і вносяться до Електронної системи державною мовою. Підключення та доступ користувачів до електронного кабінету здійснюються безоплатно.

Зокрема, Держпраці повинна забезпечити наповнення Електронної системи інформацією, що зібрана починаючи з 01.01.2020, про зареєстровані Декларації з такими параметрами: найменування та місцезнаходження дозвільного органу; найменування виду робіт підвищеної небезпеки; найменування машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки; дата реєстрації декларації; номер реєстрації декларації; місце виконання робіт підвищеної небезпеки та/або експлуатації (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки.

Передбачено можливість подання скарги на дії (бездіяльність) органу ліцензування щодо порушення ним вимог законодавства у сфері ліцензування.

У додатку до цієї постанови затверджено Перелік інформації, яка зазначається в заяві про дозвільні документи, що вносяться до Електронної системи, а також у скарзі здобувача дозвільного документа.

Крім того, доповнено Перелік електронних публічних послуг, що надаються в автоматичному режимі, такою позицією: «Держпраці – реєстрація декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, реєстрація оновленої декларації».