Інструкція з пожежної безпеки: яка форма та хто є розробником?

Законодавство вимагає від суб’єкта господарювання наявності інструкцій про заходи пожежної безпеки для кожного приміщення або території об’єкта. Хоча визначено лише зміст інструкцій і не визначено їх форми та порядку опрацювання,перегляду і скасування.

Чинне законодавство передбачає наявність та дотримання інструкцій з питань пожежної безпеки під час здійснення господарської діяльності. Контроль за наявністю таких інструкцій здійснюють органи державного нагляду (контролю). У цій статті автор проаналізував вимоги чинного законодавства, що стосуються розроблення інструкцій з питань пожежної безпеки.

Інструкція про заходи пожежної безпеки – інструкція, яка поширюється на службові, складські, допоміжні, житлові приміщення та територію, встановлює основні вимоги до забезпечення пожежної безпеки у них і є обов’язковою для вивчення та виконання всіма працівниками організації (Довідник «Основні вимоги техногенної та пожежної безпеки до адміністративно-офісних приміщень загальною площею до 300 м2», погоджено листом ДСНС від 22.07.2020 № 26-10678/261-1).

Розроблення і затвердження інструкцій з питань пожежної безпеки належить до завдань і обов’язків суб’єктів господарювання (ч. 20 ст. 20 Кодексу цивільного захисту України).

Водночас суб’єктами господарювання (крім об’єктів підвищеної небезпеки) з чисельністю працюючого персоналу 50 осіб і менше розробляється та затверджується інструкція щодо дій персоналу суб’єкта господарювання у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій (ст. 130 Кодексу цивільного захисту України).

У розробленні суб’єктами господарювання інструкцій та інших нормативних документів з питань пожежної безпеки бере участь центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту (ДСНС України) (ч. 42 ст. 17-1 Кодексу цивільного захисту України).

Вимоги до змісту

Безпосередні вимоги щодо розроблення інструкцій з питань пожежної безпеки (про заходи пожежної безпеки) визначає розділ ІІ Правил пожежної безпеки України, затверджених наказом МВС України від 30.12.2014 № 1417 (далі – Правила пожежної безпеки), де передбачено:

  • керівник підприємства повинен призначити відповідальних осіб за пожежну безпеку окремих будівель, споруд, приміщень, дільниць, технологічного та інженерного обладнання, а також за утримання й експлуатацію засобів протипожежного захисту;
  • обов’язки щодо забезпечення пожежної безпеки, утримання та експлуатації засобів протипожежного захисту передбачаються у посадових інструкціях, обов’язках, положеннях про підрозділ;
  • для кожного приміщення об’єкта мають бути розроблені та затверджені керівником об’єкта або уповноваженою ним посадовою особою інструкції про заходи пожежної безпеки. У цих інструкціях вказуються:

►  категорія приміщення з вибухопожежної та пожежної небезпеки (для виробничих, складських приміщень та лабораторій);
►  вимоги щодо утримання евакуаційних шляхів та виходів;
►  спеціальні місця для куріння та вимоги до них;
►  порядок утримання приміщень, робочих місць;
►  порядок зберігання та застосування легко­займистих рідин, горючих рідин, пожежовибухонебезпечних речовин і матеріалів;
►  порядок прибирання робочих місць, збирання, зберігання та видалення горючих відходів, промасленого ганчір’я;
►  порядок утримання та зберігання спецодягу;
►  місця, порядок та норми одночасного зберігання у приміщенні сировини, напівфабрикатів та готової продукції;
►  порядок проведення зварювальних та інших вогневих робіт;
►   порядок огляду, вимкнення електроустановок, приведення в пожежобезпечний стан приміщень та робочих місць, зачинення приміщень після закінчення роботи;
►  заходи пожежної безпеки під час роботи на технологічних установках та апаратах, які мають підвищену пожежну небезпеку;
►  граничні показання контрольно-вимірювальних приладів, відхилення від яких можуть спричинити пожежу або вибух;
►  обов’язки та дії працівників у разі виникнення пожежі;
►  порядок дій і шляхи евакуації осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення у розрізі нозологій.

Інструкції про заходи пожежної безпеки не розробляються для душових, басейнів, мийних, умивалень та санвузлів, а також для коридорів та вестибюлів.

Джерело: журнал “Охорона праці”