Створюємо добровільну пожежну команду —Досвід ТОВ «Біланівський ГЗК»

За даними ДСНС, в Україні не вистачає понад тисячу пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної та місцевої пожежної охорони. На сьогодні не бачу кращого варіанту, як запозичувати досвід країн, що забезпечують реагування на пожежі, створюючи добровольчі підрозділи. Наприклад, у США це понад 70% усіх рятувальників. Адже ніхто не буде більш зацікавленим у ліквідації пожежі, ніж власник підприємства чи жителі громади.

Компанія Ferrexpo постійно допомагає армії та постраждалим від окупації й руйнувань українським регіонам. За період повномасштабного вторгнення компанія надала допомогу дванадцятьом областям України на суму понад 969 млн грн. Ferrexpo продовжує реалізовувати проєкти щодо поліпшення умов праці, забезпечення безпеки своїх працівників. Зокрема, і ТОВ «Біланівський ГЗК», що входить до підприємств групи Ferrexpo, не тільки впроваджує заходи для захисту персоналу та збереження виробничих потужностей, а й підтримує прилеглі громади.

У 2021 році комбінат почав активно вести гірничі роботи і такий стрімкий розвиток вимагав додаткової оцінки ризиків, ми визначили, що високим ризиком є пожежі. Протипожежні тренування, проведені спільно з ДСНС та підприємствами групи Ferrexpo, підтвердили, що час прибуття професійних пожежників на місце події – більше ніж 20 хвилин, а в разі несприятливих метеорологічних умов цей час може суттєво збільшитись.

Саме час прибуття пожежного підрозділу є ключовим фактором для успішної локалізації та ліквідації пожеж.

З 24 лютого 2022 року імовірність спрацювання цього  ризику значно збільшилась, додався ризик пожеж та руйнувань від ворожих атак.

До реагування на можливі виклики ми підійшли комплексно, розробили та реалізували план заходів для своєчасного реагування та мінімізації наслідків:

  • установили укриття для персоналу на безпечній відстані від небезпечних об’єктів;
  • установили пожежну сигналізацію та систему автоматичного пожежогасіння в адміністративній будівлі;
  • установили фотолюмінісцентні покажчики маршрутів евакуації в адміністративних будівлях і виробничих приміщеннях, що дозволить бачити маршрути евакуації за відсутності світла чи наявності задимлення;
  • створили добровільну пожежну команду з  працівників комбінату (далі – ДПК);
  • щорічно проводимо тренінг з надання невідкладної допомоги для всіх працівників комбінату.

Докладніше хочу розповісти саме про створення добровільної пожежної команди ТОВ «Біланівський ГЗК». Варіантів для захисту від пожеж небагато, неможливо на кожну одиницю техніки та будівлю встановити автоматичну систему пожежогасіння, а створити й утримувати штат атестованої аварійно-рятувальної служби для підприємства, що будується, не раціонально. ТОВ «Біланівський ГЗК» має договори на постійне аварійно-рятувальне обслуговування з державним воєнізованим аварійно-рятувальним підрозділом і державним пожежно-рятувальним загоном, але ці підрозділи  розташовані досить далеко від підприємства, і потрібно чимало часу на реагування.

Тож проаналізувавши чинне законодавство та досвід розвинених країн, я запропонував менеджменту комбінату створити добровільну пожежну команду зі штатних працівників. Генеральний директор Юрій Химич підтримав ідею і долучив до проєкту всі потрібні служби та ресурси. Такий формат передбачає виконання працівниками своєї роботи згідно з нарядом, але в разі отримання сповіщення про пожежу – оперативно прибути до пожежного автомобіля, одягти захисний одяг і вирушити на ліквідацію пожежі. Працівники знають територію підприємства, ситуацію на поточний момент і ризики, які можуть бути в зоні надзвичайної ситуації.

Запал, з яким колектив відреагував на пропозицію долучитись до добровольців, було видно в очах працівників. Кількість охочих працівників і працівниць перевищував потребу. Для одних це стало можливістю реалізувати свою дитячу мрію, а для інших – нагодою бути потрібним.

Підготовка складу команди

Основний державний документ, що регламентує створення добровільних пожежних підрозділів – Порядок утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони, затверджений постановою КМУ № 314 від 7.04.2023. Керуючись ним, ми розпочали підготовку із формування команди та потрібних документів.

Протокольним рішенням ради трудового колективу затвердили утворення ДПК, розробили та затвердили відповідне Положення, яке було погоджено з Головним управлінням ДСНС області. Усі кандидати, що пройшли медичний огляд і визнані придатними для виконання такого виду робіт, звернулись до роботодавця з заявою про вступ до ДПК. Члени ДПК застраховані відповідно до законодавства та пройшли підготовку у навчальному закладі ДСНС.

Джерело: журнал «Охорона праці», автор Ігор Боголій, начальник служби охорони праці, промислової безпеки та охорони довкілля ТОВ «Біланівський ГЗК»