Про затвердження змін до Правил пожежної безпеки в Україні

Наказ від 11.07.2024 № 474 Про затвердження Змін до Правил пожежної безпеки в Україні

Розділ IV Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МВС України від 30.12.2014 № 1417, доповнено новою главою 5 «Електрогенеруюче обладнання», де визначено особливості безпечної експлуатації дизельних, бензинових, газових генераторів (далі – електрогенеруюче обладнання) як у нормальних умовах, так і на період дії правового режиму воєнного стану (надзвичайної ситуації), а саме вимоги до улаштування, підключення до електричної мережі, заправлення пально-мастильними матеріалами та їх зберігання й інші вимоги безпеки.

Вимоги технічної експлуатації автономних стаціонарних і пересувних джерел електричної енергії (дизельних, бензинових, газотурбінних) одиничною потужністю до 1000 кВт, що використовуються як основні або резервні джерела живлення струмоприймачів споживачів, але не працюють паралельно з електромережею електропередавальної організації, визначає глава 9 розділу VІІІ Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Міністерства палива та енергетики від 25.07.2006 № 258.

У Додатку 1 до затверджених Правил визначено допустимі протипожежні відстані від встановленого електрогенеруючого обладнання до суміжних об’єктів. Зокрема, за номінальної потужності електрогенеруючого обладнання, кВт (об’єм паливного бака (балона)), до 3 кВт (15 л) мінімальна протипожежна відстань до суцільних стін будівель, виконаних з негорючих матеріалів, становить 1 м, в інших випадках – 6 м. Мінімальна протипожежна відстань від місця встановлення електрогенеруючого обладнання до модульних, наметових містечок, малих архітектурних форм для провадження підприємницької діяльності має становити не менше ніж 12 м.

Вимоги щодо експлуатації електрогенеруючого обладнання номінальною потужністю до 20 кВт та об’ємом паливного бака (балона) до 100 л визначають відповідно до ПУЕ та інструкції виробника з експлуатації відповідного електрогенеруючого обладнання. В інших випадках слід додатково враховувати вимоги будівельних норм, а в разі використання скрапленого вуглеводневого газу – вимоги розділу 12 ДБН В.2.5-20-2018 «Газопостачання. Інженерне обладнання будинків і споруд».

Рідке паливо для електрогенеруючого обладнання необхідно зберігати в ємностях, які призначені для зберігання відповідного типу пального, загальним об’ємом не більше ніж 40 л палива та 10 кг мастила в окремій будівлі (споруді). Відстань від місця зберігання пально-мастильних матеріалів до будинків – не менше ніж 7 м.

Не допускається:

  • використання електрогенеруючого обладнання всередині житлових, виробничих, громадських будівель та споруд (у тому числі на дахах (покрівлях), балконах, у прибудовах), складських приміщень та на шляхах до евакуаційних виходів;
  • експлуатація електрогенеруючого обладнання у разі пошкодження ізоляції електропроводів, їх заломлення, перекручування або інших конструктивних пошкоджень електрогенеруючого обладнання, зокрема в разі виявлення підтікань палива.
  • зберігання палива для електрогенеруючого обладнання на ринках і ярмарках, у малих архітектурних формах для здійснення підприємницької діяльності та всередині будівель житлового, громадського та адміністративного призначення.

У разі неможливості дотримання вимог щодо зберігання палива для електрогенеруючого обладнання виключно на період дії правового режиму воєнного стану або надзвичайної ситуації допускається розміщувати паливо у приміщеннях підприємства, які:

  • розташовані на першому поверсі поблизу зовнішніх стін з виходом безпосередньо на­зовні та не можуть бути суміжними з приміщеннями з наявними постійними робочими місцями в кількості більше п’яти та/або мають сполучення з евакуаційними шляхами;
  • відокремлені від інших приміщень протипожежними перегородками та протипожежними перекриттями відповідно до вимог ДБН В.1.1-7:2016 «Пожежна безпека об’єктів будівництва. Загальні вимоги»;
  • оздоблені з негорючих матеріалів;
  • обладнані системами протипожежного захисту з виведенням сигналу пожежної сигналізації на пульт пожежного спостерігання відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту»;
  • додатково забезпечені первинними засобами пожежогасіння, а саме не менше ніж двома порошковими вогнегасниками з масою заряду 5 кг;
  • обладнані природною, припливно-витяжною вентиляцією, що відповідає вимогам будівельних норм;
  • мають температурний режим не більше ніж 20° C.