Дотримання законодавства під час виробництва та зберігання зерна

Триває збір урожаю зернових та зернобобових культур на Харківщині. Станом на 8 вересня аграріями оброблено 319,8 тис. га, з яких намолотили 1 мільйон 318,7 тис. тонн зерна.

На сьогодні деякі сільськогосподарські підприємства області вже підготували ґрунт та розпочали посів ріпаку та пшениці під врожай 2024 року.

Нагадуємо, що під час виробництва та зберігання збіжжя всім суб’єктам ринку необхідно дотримуватися ЗУ «Про зерно та ринок зерна в Україні».

Згідно зі статтею 5 суб’єктами ринку зерна є:

  • Суб’єкти виробництва зерна — власники, орендарі та користувачі земельних ділянок, які використовують їх для виробництва зерна;
  • Суб’єкти зберігання зерна — це зернові склади (елеватори, хлібні бази, хлібоприймальні, борошномельні та комбікормові підприємства), суб’єкти виробництва зерна, які зберігають його у власних або орендованих зерносховищах, та інші суб’єкти господарювання, які беруть участь у процесі зберігання зерна;
  • Акредитовані біржі — товарні біржі, яким надано відповідним державним органом висновок про їх відповідність щодо надання послуг з укладення біржових угод купівлі-продажу зерна та продуктів його переробки;
  • Гарантійний фонд державна спеціалізована непідприємницька установа, яка створена з метою забезпечення та захисту прав і законних інтересів володільців складських документів на зерно в разі неспроможності зернового складу та виконує функції державного управління у сфері гарантування виконання зобов’язань за складськими документами на зерно;
  • інші суб’єкти господарювання, які діють на ринку зерна.

Відповідно до закону весь врожай зерна підлягає страхуванню, яке здійснюється сільськогосподарськими товаровиробниками всіх форм власності та господарювання.

Зерно підлягає зберіганню в зернових складах. Власники зерна мають право укладати договори складського зберігання зерна на зберігання зерна в зернових складах з отриманням складських документів на зерно, а також зберігати зерно у власних зерносховищах.

При прийманні зерна на зберігання зерновий склад зобов’язаний здійснити аналіз його якості та вживати всі заходи, передбачені Законом, нормативно-правовими актами, договором складського зберігання зерна, для забезпечення схоронності зерна, переданого йому на зберігання.

Якість зерна та продуктів його переробки, що виробляються в Україні або ввозяться на митну територію України, має відповідати нормативно-правовим актам. Якість експортного зерна та продуктів його переробки може відповідати вимогам, що зафіксовані сторонами в експортному контракті.

Зерно та продукти його переробки, які за результатами лабораторного аналізу визнані непридатними для продовольчого використання, підлягають експертизі з метою прийняття рішення про можливість їх подальшого використання або знищення в порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Джерело: Держпродспоживслужба